Suriye’de son durum: Muhalifler Şam’a girdi

27 Kasım'dan beri Suriye ordusuyla savaşan muhalif silahlı gruplar, ülkenin kuzey batısının ardından güney bölgesini de ele geçirerek başkent Şam'a 10 km mesafeye geldi. Muhaliflerden yapılan açıklamada, Şam'ın kuşatılmaya başlandığı bildirildi.

Protestocular, Şam'ın banliyölerinden Jermana'da Hafız Esad'ın heykelini yıktı. Muhalifler Şam'a ilerliyor.

Bugün içinde Muhalifler Suveyda ve Kuneytra illerini ele geçirdi.

Suriye'de birçok cephede savaş sürüyor Haberi Görüntüle

Muhalif kaynaklar, Suriye ordusu yetkililerine yaklaşık 100 km kuzeydeki başkent Şam'a güvenli geçiş sağlayan bir anlaşma önerdiklerini ve Suriye ordusunun Dera'dan düzenli bir şekilde çekilmeyi kabul ettiğini söyledi.

Dera'nın düşmesiyle birlikte Esad güçleri bir hafta içinde dört önemli merkezi muhaliflere teslim etmiş oldu.

İç savaş 13 yıl önce başlamadan önce 100 binden fazla nüfusa sahip olan Dera, ayaklanmanın beşiği olarak sembolik bir öneme sahip.

Muhalifler Humus'ta Haberi Görüntüle ESAD TEHLİKE ALTINDA

Düşünce kuruluşu Century Foundation'da çalışan Aron Lund'a göre Esad hükümeti artık bu noktada 'hayatları için savaşıyor'

Lund, hükümetin Humus'u elinde tutmasının, olayların şu ana kadarki hızına bakılırsa pek mümkün olmadığını söyledi.

REKLAM

Suriye devlet televizyonu, Rusya'nın Suriye Koordinasyon Merkezi'ne dayandırdığı haberinde Rusya ve Suriye'nin Cuma günü Hama, İdlib ve Halep kırsalındaki muhalif karargahlarını hedef alan hava saldırılarında en az 200 muhalifin öldürüldüğünü bildirdi.

Suriye ordusundan bir kaynak İran destekli Hizbullah güçlerinin Humus ve yakınlarında hükümet savunmasını desteklemek üzere konumlandığını söyledi.

Humus'u ele geçirmek, muhaliflerin Esad yönetiminin merkezi olan Şam'ı izole etme şansını artıracak ve başkentten denize giden kuzeybatı yolunu kesebilecek.

MUHALİFLERİN GÜCÜ

Muhalifler saldırılarını sürdürürken Rusya ve Ürdün, vatandaşlarına Suriye'yi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Esad, kilit müttefikleri Rusya, İran ve Lübnan Hizbullahı'nın yardıma gelmesinin ardından Suriye'nin büyük bölümünün kontrolünü yeniden ele geçirmişti. Ancak hepsi de son zamanlarda başka krizler nedeniyle zayıfladı ve muhaliflere savaşmak için bir fırsat verdi.

İRAN ÇEKİLİYOR

New York Times'ın bölgesel yetkililere ve üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, geçen yıl Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail ile yaşanan gerginliklere odaklanan Tahran, cuma günü askeri yetkililerini ve personelini Suriye'den tahliye etmeye başladı. Bu da İran'ın Esad'ı iktidarda tutmakta yetersiz kaldığının bir işareti.

Yetkililer, komşu Irak ve Lübnan'a tahliye edilenler arasında Devrim Muhafızları'nın dış kolu olan İran'ın güçlü Kudüs Kuvvetleri'nin üst düzey komutanlarının da bulunduğunu söyledi.

Bu hamle, İran'ın Suriye'nin 13 yıllık iç savaşı boyunca desteklediği Esad ve Suriye'yi Lübnan'daki Hizbullah'a silah sağlamak için kilit bir güzergah olarak kullanan İran için dikkate değer bir dönüşe işaret ediyor.

İkisi Muhafız Ordusu mensubu olan İranlı yetkililer ve bölge yetkililerine göre, Muhafız Ordusu personeli, bazı İranlı diplomatik personel, aileleri ve İranlı siviller de tahliye ediliyor. Hassas bir konu olduğu için isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililer, İranlıların cuma sabahı Suriye'den ayrılmaya başladığını söyledi.

İranlı ve bölgesel yetkililer, Şam'daki İran Büyükelçiliği'nde ve Devrim Muhafızları üslerinde tahliye emri verildiğini söyledi. Elçilik personelinin en azından bir kısmı ülkeyi terk etti.

Yetkililer, bazılarının uçakla Tahran'a, diğerlerinin ise kara yoluyla Lübnan, Irak ve Suriye'nin Lazkiye limanına gittiğini söyledi.

Astana Formatında Dışişleri Bakanları Toplantısı ortak açıklamasında Suriye krizine siyasi çözüm vurgusu

Astana Formatı'nın tarafları olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak'ın dışişleri bakanları, Suriye'deki son gelişmeleri ele almak için Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.

Toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Katılımcılar, Suriye'deki son olaylarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Suriye krizinin devam etmesinin ülkenin güvenliği ile bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme teşkil ettiğini ve tüm tarafların Suriye krizine, askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin yansımalarından korunmasına yol açacak siyasi bir çözüm araması gerektiğini vurguladı." ifadesi kullanıldı.

MUHALEFET GÜÇLERİ ŞAM'DA ESAD'I ARIYOR

Rejim, Şam Havalimanı'ndan çekildi. Muhalifler, "Rejim güçleri Şam Havalimanını boşalttı" dedi. Muhalifler, "Şam askeri olarak düştü" ifadesini kullandı. Reuters'ın haberine göre, "Başkent Şam'da yoğun silah seslerinin duyuluyor" denildi. Muhafızları Esad'ı terk etti. Muhalifler, "Cumhuriyet muhafızları, Maliki mahallesinden kaçtı," şeklinde konuştu. Suriye muhalefeti, "Güçlerimiz Şam'da Esad'ı arıyor" ifadesini kullandı. Esad, ABD'den yardım istedi. Bloomberg'in haberine göre, "Esad ABD ile anlaşmaya açık olduğunu söyledi" denildi. Muhalifler Şam'a girdi. Rejim askerleri kaçıyor, Beşşar Esad aranıyor. Suriye Devlet Televizyonu ele geçirildi. Muhalifler, "Radyo televizyon binasındaki kontrolü ele geçirdik" şeklinde konuştu. Reuters, "Esad bilinmeyen bir noktaya doğru yola çıktı." ifadesini kullandı. Suriye’de, rejimle özdeşlesen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi basılarak tutsaklar kurtarıldı. Rejim askerleri evlerine gönderildi. Suriye ordusu Şam'daki askerlerini dağıttı.

SURİYE REJİMİ, ŞAM'DA BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROLÜ KAYBETTİ

Suriye'nin başkenti Şam'da göstericilerin kilit öneme sahip yerleşkelere girmesiyle Beşşar Esad rejimi kentin kontrolünü büyük ölçüde kaybetti.

Suriye'de silahlı grupların Şam'ın güney banliyölerine girmesinin ardından rejim güçleri pek çok noktadan çekilmeye başladı.

Göstericiler akşam saatlerinde başkentin birçok mahallesinde rejime karşı ayaklanırken rejim güçleri, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi.

Kritik öneme sahip bu yerleşkelere göstericilerin girmesiyle rejim, başkentte büyük ölçüde kontrolü kaybetti.

Şam'da rejimle özdeşlesen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi'ndeki tutsaklar da cezaevini basan göstericiler tarafından kurtarıldı.



Haber Kaynak : HABERTURK.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."